Szerző(k): radiologia.hu   Dátum: 2013-05-30 10:52:34

Az EPSON és a Ring-Data automata CD-író megoldásáról Janny Gézát, a Raditec Kft. operatív igazgatóját kérdeztük.

 

Mióta használnak CD-lemezt?

 

Közel tíz éve, 2004-ben vezettük be a CD-lemezeket diagnosztikai központunkban. Érdekes módon, akkor a klinikusok oldaláról nagy felháborodást tapasztaltunk, mert nem kaptak filmet. Akkor még nem épült ki az infrastruktúra a CD-k olvasásához, pedig nem volt más dolguk, mint egy CD-olvasóval rendelkező számítógépbe behelyezni a lemezt, és a képnézegető szoftver automatikusan elindul. A felzúdulás fél év után csendesett le, amikor rájöttek, hogy a CD-lemez sokkal többet nyújt, mint a film. Ráadásul sokkal gazdaságosabb is volt. Amikor egy film beszerzési ára 700 Ft volt, a CD-lemezre való áttérés a tizedére csökkentette a költségeket.

 

Ezek szerint az elsők között tértek át?

 

A hatékony radiológiai ellátás megvalósításában alapvető feladat a folyamatos minőségjavítás és költségcsökkentés. Munkafolyamataink is lényegesen egyszerűbbé váltak, hiszen a vizsgálat lezárásakor a rendszer minden modalitásról automatikusan küldi az adatokat az EPSON CD-íróra, amely néhány perc alatt elkészíti és feliratozza a CD-lemezt. A szépen feliratozott, tetszetős CD-lemez pedig a diagnosztikai központ legfontosabb névjegye – mind a betegek, mind az orvos felé.

 

Hány CD-lemezt írnak egy évben?

 

Évente 22-24 ezer betegünk van, ennyi CD-lemez megírása, még ha csak néhány percbe telik is egyetlen lemez, jelentős időt vesz igénybe. Amikor közel tíz éve elkezdtük a CD-írást, az automata rendszer fontosságára az világított rá, hogy próbáltuk munkaállomásokon megírni a betegvizsgálati CD-ket. Az orvos vagy leletezett vagy CD-t írt, az operátor vagy vizsgált vagy CD-t írt, este pedig nem tudtunk éjfélig bent maradni, hogy megvárjuk a CD-írást. Hamar rájöttünk, hogy ez kivitelezhetetlen, a hardvert és a munkatársakat kímélő megoldást kell találnunk.

 

Hogyan találtak egymásra a forgalmazó Ring-Data Kft.-vel?

 

Szakmai partnerünkön a GE Healthcare-en keresztül történt a kapcsolatfelvétel, ők ajánlották a Ring-Data technológiáját. 2004-ben még egy egykaros egyírós lemezkezelő robotot használtunk, ami csak DVD-t írt, jelenlegi EPSON rendszerünk, többtálcás, több írós, DVD-t és CD-t egyaránt képest írni, gyors és hibamentes. Egy CD-lemez megírása, megszemélyesítéssel együtt, legfeljebb három percet igényel.

 

Mi történik, ha mégis felmerül valamilyen hiba?

 

A Ring-Data Kft. szervizháttere kiváló. Abszolút gyorsak, a kisebb hibákat online módon is el tudják hárítani, minden tervszerű karbantartásnál elviszik a berendezésünket és kapunk helyette egy cserekészüléket. Ez természetesen arra az esetre is vonatkozik, ha meghibásodik a berendezés. Ennek köszönhetően semmilyen stresszt nem jelent az automata CD-író rendszer használata.

 

Milyen kihívásokkal kell szembe néznie ezen a területen egy a magyar egészségügy rendszerében minél költséghatékonyabb ellátást kitűző képalkotó diagnosztikai szolgáltatónak?

 

Ha e tevékenység teljes költségét vesszük alapul, a munkaidőt is beleszámolva, mindenki érdeke, hogy áttérjen az automata CD-író rendszerekre. Mi az elsők között vezettük be az országban a technológiát, mert mindig is úgy éreztük, hogy olyan újdonságokat kell megvalósítani, amelyek hatékonyabb ellátást tesznek lehetővé, a beteg kényelmét és az átlátható ügyintézést szolgálják. Ennek természetes része az is, hogy a páciens-CD-k területén megbízható megoldásunk legyen. Nekem operatív igazgatóként az a feladatom, hogy a rendszer tökéletességét átlássam, a leginkább költséghatékony, ugyanakkor a legszínvonalasabb megoldásokat alkalmazzuk. Ez jelenleg az online hozzáférés irányába mutat, hiszen a felhőmegoldások népszerűsége egyre nő. Ám több évbe telik, míg a felhő alapú rendszerek elterjednek. Abból kiindulva abból, hogy sok helyen mind a mai napig nem tértek át filmről a CD-lemezre, valószínűleg a CD-lemezről is hosszú idő múlva fognak áttérni a felhő alapú megoldásokra. A CD-lemeznek pont a felhasználás egyszerűsége miatt lesz mindig is létjogosultsága, marketing értékéről nem is beszélve. Hiszen minél jobb névjegyet állítunk ki magunkról, ügyfeleink annál magasabb színvonalúnak érzékelik majd diagnosztikai szolgáltatásunkat.

 

Az automata CD-író rendszerekről itt található további, részletes információt:

Páciens CD/DVD készítő rendszer