Hírek

2015.03.23
A CD-lemez: névjegy a betegnek

2013 szept. 20 12:05:11
Szerző(k): radiologia.hu Dátum: 2013-09-18 11:16:14

A képi adattárolás lehetőségeiről dr. Nagy Pétert, az Uzsoki utcai Kórház stratégiai orvosigazgató-helyettesét kérdeztük.

 

Korábban az Uzsoki utcai Kórház informatikai osztályvezetője volt, ezért is beszélgetünk Önnel. Jelenleg az intézmény stratégiai orvosigazgató-helyettese és sebész főorvosa. Hogyan használja az informatikus, illetve a sebész a CD-lemezt?

 

Mindkettőnek szüksége van rá, elsősorban azért, mert hosszú évek óta csak tervezik a kórházak közötti képi kommunikációt. Az informatikus számára feladat a minél pontosabb és hatékonyabb adatátadás, a sebész pedig az informatikai könnyű kezelhetőségét igényli. Bár a jelenleg kiépített országos gerinchálózat 8 Gbit sávszélességet biztosít, és valóban megfelel a szükséges elvárásoknak, még hosszú évekig fogunk CD-lemezeket használni, azon tárolni és továbbítani egy-egy vizsgálat képi anyagait. Addig, úgy tűnik, a CD az egyetlen módja annak, hogy az információt kulturált és biztonságos módon tudjuk továbbítani az intézmények között.

 

Milyen kihívásokat támaszt a CD-írás a kórházi informatikai tevékenységgel szemben?

 

Nem csupán arról van szó, hogy a képi adatokat rámásoljuk egy CD-lemezre. Mindenhol el kell tudni olvasni a CD-t, ezért megfelelő képnézegető szoftverrel, feliratozással és dizájnnal kell ellátni az adathordozót. Informatikai szempontból erre nyújtanak kiváló megoldást az automata CD-írók. Amikor mi az automata CD-írás mellett tettük le a voksunkat, felmerült, hogy reklám kerüljön fel a lemezre, hiszen egyik oldala nyomtatható. Mi úgy döntöttünk, hogy a reklám legyen a kórházé, szóljon rólunk. Hiszen a CD-lemez valójában a kórház névjegye a betegnek. Így a kórház adatai és reklámja mellett mi a betegadatokat és TAJ-számot nyomtatjuk a CD-re, amit a lelettel együtt kap meg a beteg.

 

Mennyire terjedt el az automata CD-írás az intézményen belül?

 

Amióta a dr. Hangody László főorvos úr által vezetett Ortopédiai Osztályon bevezették a digitális röntgenvizsgálatokat, a CD-írás olyan nagyságrendet ért el, hogy egyedileg egyszerűen nem lehet megírni a lemezeket. Sok hibás lemezírással találkoztunk, ami mind időben, mind anyagi szempontból jelentős hátrányt jelentett, nem is beszélve arról, hogy a CD-lemezt csak az automata író- és nyomtató rendszerrel tudtuk megfelelő dizájnnal ellátni. Ezért olyan megoldást kerestünk, amely elvégzi a számunkra szükséges feladatot, tökéletes minőségben dolgozik, és anyagi lehetőségeinkbe is belefér.

 

Milyen szempontok alapján választottak berendezést és szállítót?

 

Az eszköz kiválasztásakor az árán túl az is feltétel volt, hogy minél egyszerűbben lehessen szervizelni azt, illetve a festékanyagok és kiegészítő kellékek cseréje minél egyszerűbb legyen. A festékanyagok felhasználásánál fontos szemponttá vált, hogy a színeket külön lehessen cserélni, ugyanis az Uzsoki utcai Kórház dizájnja bizonyos színekből többet használ. Sőt, az sem utolsó szempont, hogy a végül kiválasztott EPSON CD-író rendszer egy olyan DICOM-kompatibilis Perennity nevű szoftverrel van ellátva, ami kiválóan menedzseli a CD-írással kapcsolatos összes feladatot.

 

Hogyan találtak egymásra a forgalmazó Ring-Data Kft.-vel?

 

Egyrészt ők adták a legjobb ajánlatot, másrészt magas rendelkezésre állást vállaltak, amit azóta is biztosítanak. Kiváló az együttműködés a céggel, a szervizcsapat 24 órán belül minden esetben reagált a kérésünkre, mégpedig úgy, hogy egyből cserekészüléket bocsátottak rendelkezésünkre. Amikor valamilyen bonyolult alkatrész hibája miatt nem tudták megjavítani a készüléket, új berendezést kaptunk. Az EPSON rendszerek egyébként nagyon megbízhatóak, a „mezei” felhasználó számára egyszerűen, gyorsan és optimálisan kezelhető eszközök. A felhasználó kiválasztja a CD-írás funkciót, és vár pár másodpercet, míg a gép kiadja a lemezt. De ebben a pozíciómban, amikor hol stratégiai igazgatóként, hol informatikai osztályvezetőként, hol sebészként kell helyt állni, az is fontos előny, hogy van, amikor több hónap telik el anélkül, hogy eszembe jutna a berendezés – annyira kevés problémánk van vele.

 

Az automata CD-író rendszerekről itt található további, részletes információt:

Páciens CD/DVD készítő rendszer

Webáruház készítés